Zdroj: https://fcknh.cz/aktuality/promenovani-sanci.to-je-alfa-omega-vysledku-v-divizi-rika-trener-acka-lubomir-keluc-ve-velkem-rozhovoru-po-ctvrtine-souteze  |  Vydáno: 14.9.2023 9:58  |  Autor: David Pírek

,,Proměňování šancí... To je alfa omega výsledků v divizi'', říká trenér Áčka Lubomír Keluc ve velkém rozhovoru po čtvrtině soutěže

,,Proměňování šancí... To je alfa omega výsledků v divizi'', říká trenér Áčka Lubomír Keluc ve velkém rozhovoru po čtvrtině soutěže

Ahoj Lubomíre. Jsme pomalu v polovině podzimní části MSD. První utkání naše fanoušky namlsalo, pak ale nastala série proher. Dá se říct, že se u nás projevuje nováčkovská daň?
Ahoj Davide, sice jsme nováčkem, ale jako daň to určité nevnímám. Je to spíše o naší nekvalitě a špatném chování v taktických věcech, které hráči nemají zažité a v nižších soutěžích je nepotřebovali.

Klukům se nedá upřít snaha, bojovnost, rychlostně taky nezaostáváme, v čem nás aktuálně nejvíc tlačí bota?
Trochu bych Ti oponoval, protože v určitých věcech zaostáváme, ale to se dalo předpokládat. Je to hlavně technická stránka, kdy nezvládáme lépe kombinovat. Také po taktické stránce to není ideální, kdy hráči málo komunikují a tím si sami komplikují určité situace v zápase. V neposlední řadě neproměňování šancí. To je alfa omega výsledků v divizi.

Do šancí se ale dostáváme a kolikrát 100 %, že?
Vše je to o kvalitě zakončení. Pokud netrefíme branku nebo trefíme gólmana, je to nekvalita. Pokud trefíme tyč, tak je to smůla. Musíme se víc tlačit do zakončení. Když máš víc zakončení, je větší pravděpodobnost úspěchu, že vstřelíš branku.

Tréninky řídíte spolu s asistentem Petrem Kupkou, v čem má Petr největší přínos pro mužstvo?
Peťa je neskutečně poctivý a pracovitý kluk, k hráčům má blíž a celkově má velmi pozitivní vliv na A-mužstvo. Já osobně si ho nemohu vynachválit a myslím, že i hráči. Každý jsme dle mě jiný, ale na fotbal máme velmi podobný pohled.

1.kolo MSD-E

Na čem máte v plánu dále pracovat? Protože herně to není špatné, jen nás trápí koncovka a řekl bych trochu nešťastné řešení některých situací v obraně. Jak bys to komentoval vlastními slovy…
Musíme v tréninku pracovat na kvalitní kombinaci na co nejméně doteků v pohybu, dále pokrytí míče, kdy se chováme moc naivně. Hlavně se musí změnit myšlení hráčů. Musí chtít vyhrát veškeré tréninkové hry a ne je jen odehrát. Potom se změní jejich nastavení a posune je to zase dál v jejich fotbalovém životě.

Papírově asi nemá smysl řešit, jestli hrajeme s prvním nebo posledním, protože soutěž je vyrovnaná a vyhrát se může s každým. Teď nás ale čekají tři utkání (Šternberk, Přerov, Nové sady) s tabulkově podobně postavenými týmy, jako jsme my. Máš v plánu i takto přistupovat k těmto utkáním, kde bude potřeba bodovat?
Ke každému utkání musíme přistoupit stejně a je jedno, kdo zrovna nastoupí. Hráči vždy vědí, jak soupeř hraje a na co si musíme dávat pozor. Pak už je to jen na nich, jak dokáží přenést tyto věci na hřiště. Ideální scénář by byl zisk minimálně pěti bodů, ale musíme také respektovat sílu těchto mužstev, které nám určitě nedají nic zadarmo.

1.kolo MSD-E

Poslední dvě sezóny = postup do KP a hned rok na to postup do divize. Což je obrovský úspěch, za kterým v čele s hráči stojíš. Není to pro kluky přeci jen obrovský skok, když hráli dva roky zpět I.A třídu?
Každá soutěž má svá specifika a každý hráč má samozřejmě své limity, které se dají zvyšovat tréninkem. Já osobně kluky obdivuji, ale skok to je… i když mezi I.A. a KP to až takový skok nebyl. Divize je ale už pro kluky opravdu jiný svět. Devadesát procent hráčů nikdy divizi nehrálo a je to pro ně obrovská škola po všech stránkách. Jak herní a fyzické, tak mentální. Věřím, že je to posune a otočí se to k lepším výsledkům a nikdo nebude pesimistický a kritický vůči mužstvu, protože kluci si za svoji píli a přístup kritiku nezaslouží.

Mohl bys prosím vyhodnotit první čtvrtinu soutěže a zároveň něco vzkázat našim čtenářům a fanouškům?
Myslím, že hodnocení bude velmi jednoduché. Výsledkově dostatečné, pracovitostí na hřišti chvalitebné. Nálada v mužstvu je pořád velmi pozitivní, snažíme se s hráči mluvit a vysvětlovat jim věci, které byly špatně a vyzdvihnout ty dobré. Fanouškům bych vzkázal, aby kluky povzbuzovali, ať se děje cokoliv, protože oni dělají maximum proto, aby získali tři body. Fanoušci si musí taky uvědomit, že taková soutěž v Kostelci nikdy nebyla a měli bychom si to toho všichni i víc vážit. Když bude mít někdo pocit, že hráči neodvádí maximum pro úspěch, tak mohou klidně přijít za mnou a já jim velmi rád vysvětlím věci, které jako fanoušek třeba ani netuší. Nikdo z nás nechce prohrávat a chceme fanouškům dělat jen radost. My jsme rádi, že nás chodíte podpořit a věřte, že my uděláme vždy maximum pro úspěch Kostelce.